[ Różne różności ]

STAROPOLSKI NATURALNY KWAS BURACZANY – ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY BEZ SOLI

Dziś nastawiam zakwas na czerwony barszcz wg przepisu staropolskiej kuchni. Potem przyrządzimy z niego barszcz na wywarze z jarzyn z dodatkiem wywaru z suszonych grzybów (przepis w następnych postach).

SKŁADNIKI

  • ok. 1,5 kg buraków czerwonych,
  • letnia woda,
  • kromka razowego chleba.

JAK ZROBIĆ

  • Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry.
  • Ułożyć w szklanym słoju i zalać letnią wodą tak, by pokryła buraki.
  • Na wierzch położyć kromkę razowego chleba, co przyspiesza proces kiszenia.
  • Słój obwiązać gazą i postawić w najcieplejszym miejscu kuchni.
  • Po 4-5 dniach ostrożnie usunąć pianę z powierzchni i przelać klarowny kwas do czystych butelek.
  • W szczelnie zamkniętych butelkach i chłodnym miejscu można przechowywać go do kilku miesięcy.

Przepis na podstawie książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.