[ Dania obiadowe ]

PYSZNE ZIELONE SZPARAGI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ

Sezon na szparagi krótki, więc kolejny wpis znowu z nimi. Sprawa jest prosta, potrzebujemy:

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, olej do podsmażania.

JAK ZROBIĆ

  • Szparagi umyć, połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do woka/głębokiej patelni,
  • natkę pietruszki umyć, pociąć, dorzucić do szparagów,
  • czosnek obrać, pokroić na plasterki, dodać do pietruszki,
  • dodać 1 łyżkę oleju, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli,
  • wszystko wymieszać, włączyć ogień pod patelnią i kilka minut przesmażać, kilkakrotnie mieszając.

Ja w międzyczasie ugotowałam kaszę jęczmienną, dobrze będzie pasować też makaron lub inna kasza. Szparagi wykładamy na kaszę, całość polewamy jogurtem sojowym, można posypać jeszcze płatkami drożdżowymi – pycha!

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.