Tak, brukselka może być pyszna i mogą zajadać się nią zarówno dorośli, jak i dzieci, cała rzecz w tym, żeby znaleźć na nią swój własny sposób. Jedni lubią ją w zupach, inni gotowaną na parze, u nas najlepiej sprawdza się brukselka krótko podsmażona z cebulką.
W zasadzie najwięcej czasu zajmuje przygotowanie brukselki do dalszej obróbki. Trzeba ją umyć, obrać z wierzchnich listków, powycinać głąbki (dzięki temu brukselka nie będzie gorzka) i dopiero w tym momencie można przystąpić do właściwych czynności. Jeśli chcecie użyć mrożonej, odpada Wam cała robota z obieraniem liści i wycinaniem głąbów – przemrożenie brukselki również usuwa jej goryczkę.
SKŁADNIKI
- Porcja brukselki – zależna od ilości jedzących, u mnie to pełna patelnia czyli 1 kg przed obraniem,
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze,
- olej do smażenia, sól i pieprz,
- opcjonalnie sos pomidorowy.
JAK ZROBIĆ
- Przygotować brukselkę – obrać, wyciąć głąbki, pokroić od razu każdą kapustkę na pół.
- Rozgrzać w patelni dużą łyżkę oleju, pokroić cebulę w drobne kostki, wymieszać z olejem, oprószyć pieprzem, zeszklić,
- do zeszklonej cebuli dodać brukselkę, wymieszać dokładnie, posypać płaską łyżeczką soli,
- przesmażyć brukselkę przez kilka minut, mieszając często i sprawdzając stopień zrumienienia,
- po kilku minutach wlać do patelni szklankę wody, przykryć i zostawić na średnim ogniu maksymalnie 5 minut.
- Brukselka jest gotowa, ale opcjonalnie można dodać do niej kilka łyżek sosu pomidorowego i całość jeszcze przez minutę ogrzać.
Nam brukselka smakuje najbardziej z kaszą jęczmienną, ugotowaną w międzyczasie. Jeśli wstawi się kaszę na samym początku gotowania, będzie dobra do jedzenia równocześnie z brukselką. Dla zupełnych świeżynek instrukcja:
- szklankę kaszy wypłukać, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody, posolić (pół płaskiej łyżeczki soli),wstawić na ogień, przykryć garnek pokrywką,
- kiedy woda się zagotuje, uchylić lekko pokrywkę i zostawić na średnim ogniu,
- kiedy woda zejdzie poniżej poziomu kaszy, zdjąć garnek z ognia, przykryć pokrywką całkowicie, zostawić,
- kiedy brukselka jest gotowa do jedzenia, kasza również, smacznego :)
P.S. Opcjonalnie można brukselkę podsmażać z cebulą i czosnkiem, pokazywałam taką na fb już 2 lata temu: https://www.facebook.com/weganskiblogwszystkojestwglowie/photos