[ Dania obiadowe ]

PIEROGI ZE ŚWIEŻYMI ŚLIWKAMI RENKLODAMI, CYNAMONEM I MIĘTĄ. SZYBKIE, WEGAŃSKIE PIEROGI ZE SZKLANKI MĄKI I WODY, BEZ JAJEK.

Nie umiem zdecydować się na tytuł, dlatego dziś taki rozwleczony. Bo ważne jest i to, że wnętrze pierogów wypełniają kawałki świeżej, słodkiej renklody z cynamonem, i to, że tym razem to nie przepis na 70 pierogów i 1,5 godziny pracy, tylko na 20 sztuk w pół godziny, i to, że ciasto jest wyłącznie z mąki i wody, bez jajek, co dla niektórych nadal jest czymś zaskakującym.

Do środka możecie włożyć oczywiście inne owoce, jednak M, zaserwował mi ostatnio właśnie z renklodami, moimi ulubionymi, słodkimi i soczystymi śliwkami, i takie przekażę Wam dziś, jak zrobić, szybko i tanio, a pysznie.

SKŁADNIKI (na 22 nieduże pierogi)

  • 1 szklanka mąki  – my do pierogów i pizzy używamy pszennej typ 650,
  • 0,5 szklanki wrzątku,
  • szczypta soli,
  • 2 duże, pękate śliwki renklody i trochę cynamonu (jeśli śliwki są mniejsze, to 4 sztuki) oraz świeża mięta.

JAK ZROBIĆ

  • Zacząć od przygotowania śliwek – obrać je ze skórki, wypestkować, pokroić w półksiężyce. Na ile części pokroić? To zależy od wielkości śliwek. M. pokroił najpierw każdą śliwkę na 6 kawałków, jednak przy sklejaniu pierwszego pieroga okazało się, że są za grube, dlatego każdy przekroił jeszcze na pół i wtedy były idealne. Teoretycznie więc należy pokroić każdą śliwkę na 12 części, ale praktycznie to zależy od wielkości Waszych śliwek – jeśli będą mniejsze, nie tak pękate, pokroicie je na 6 kawałków i wykorzystacie wtedy 4 śliwki, a nie 2.
  • Pokrojone śliwki włożyć do miseczki i posypać cynamonem, wymieszać dobrze i zostawić – w czasie wyrabiania ciasta na pierogi puszczą sok.
  • Mąkę z solą i wrzątkiem zagnieść na elastyczne ciasto, rozwałkować je na oprószonym mąką blacie, wykroić kółka szklanką.
  • Na każdym kółku ułożyć 1 kawałek śliwki i uwaga – KNIF PRZY SKLEJANIU – układać śliwki grubszym brzegiem na zewnątrz, nie do środka, czyli pierogi mają być sklejane wzdłuż grubszego brzegu śliwki.
  • Zagotować wodę w garnku, osolić, wrzucić pierogi do wrzątku, kiedy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut, wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
  • Pierogi najlepiej polać odrobiną oleju zamiast masła i dosłownie oprószyć kryształkami brązowego cukru i cynamonem.
  • Dodać listki mięty, które teoretycznie służą dekoracji, ale praktycznie warto „smarować” po nich pierogami przed kolejnymi kęsami – mięta doskonale uzupełnienia słodką śliwkę i cynamon, spróbujcie.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.