[ Pasty i smarowidła ]

PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW z dynią, słonecznikiem lub oliwkami

Dziś przepis na błyskawiczną pastę do chleba. Właściwie “przepis” w cudzysłowie, bo pasta jest banalna, ale kiedy mówię znajomym, jak ją zrobić, zawsze proszą, żeby napisać ku pamięci :)

SKŁADNIKI:

  • suszone pomidory w oleju z ziołami – 1 słoiczek,
  • 4 łyżki słonecznika lub pestek dyni albo 10 oliwek zielonych.

JAK ZROBIĆ:

  • Zawartość słoiczka przełożyć do blendera,
  • dodać słonecznik/pestki dyni/oliwki, zblendować, gotowe.

Z dodatkiem nasion pasta będzie bardziej kremowa, z oliwkami bardziej słona.

Pastą możemy smarować tradycyjnie bułki czy chleb, ale świetnie pasuje też do pieczywa chrupkiego czy krakersów. Dobrze przechowuje się w lodówce, więc nie trzeba zjeść całej od razu. Świetnie udaje pastę z ryby w pomidorach na śniadaniu w przedszkolu ;) No i to naprawdę świetny “przemytnik” słonecznika lub dyni w naszej diecie – wszystko jest dokładnie zmielone, więc niewidoczne, a główny smak jest i tak pomidorowy.

Myślę, że nie pozostaje Wam nic innego, jak rozsmakować się w tej paście na czas zimy, kiedy świeżych pomidorów i słońca brak. Wystarczy zamknąć oczy i… przypomnieć sobie lato. Smacznego!

P.S. Kolejne warianty tej pasty znajdziecie tutaj:

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

9 Comments

  1. Sylwia, robisz ją w Vitku?
    Sporo zrobiłam słoików suszonych pomidorów zalanych olejem słonecznikowym wiec mogę poświęcić jakiś :)

    1. Tak, w Vitku i nawet dość łatwo się wygrzebuje.
      Uważaj, żebyś wszystkich słoików tak nie zużyła :D
      Swoją drogą – chętnie odkupiłabym zapasik ;)

  2. Z taka pastą żadna kanapka nie nudna! :)

    1. Dokładnie! Dzieciaki wciągają bez mrugnięcia okiem – znaczy, że dobra :)

  3. Pycha. Dzis upieklam chleb tostowy i brakowalo mi jakiejs pasty. Zrobilam z polowy porcji (dla mnie dosc duzo) i zjadlysmy z moja roczna coreczka pol chleba :)
    Ania z Helenka

    1. Serce rośnie :) Cieszę się, że smakowała, zwłaszcza dziecku! :)

  4. przelewa się tą zawartość słoika z olejem razem, czy same pomidory się wygrzebuje i mieli? Dzięki za odpowiedź :)

      1. Po niezliczonych już do tej pory wykonaniach tej pasty odpowiadam inaczej – jednak bez oleju (z olejem jest zdecydowanie zbyt tłusto, jak na moje, zmienione już nieco, standardy).

Send a Comment

Your email address will not be published.