[ Pasty i smarowidła ]

PASTA DO KANAPEK SŁONECZNIKOWA DROŻDŻOWA

img_0053

Dawno nie było tu żadnej pasty, więc szybciutko napiszę Wam, co ukręciłam dzisiaj na kolację.

SKŁADNIKI:

  • Kubek słonecznika łuskanego,
  • 4 ogórki gruntowe (ale można je pominąć jeśli brak),
  • sok z 1 cytryny,
  • sól do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • płatki drożdżowe.

JAK ZROBIĆ:

  • Słonecznik zalać wodą i zostawić na godzinkę lub chociaż pół (można zalać ciepłą wodą, ziarna zmiękną szybciej).
  • Namoczony słonecznik zblendować z ogórkami, sokiem z cytryny, solą, czosnkiem i wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  • Przełożyć “już za chwilę pastę” do miski, dodać kopiastą łyżkę płatków drożdżowych, wymieszać.
  • Świetnie smakuje na chlebie słonecznikowym, z dodatkiem natki pietruszki.

img_0052

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.