[ Ciasta, ciastka i desery ]

NOWE, LEKKIE CIASTO CZEKOLADOWE – BEZ BANANÓW I Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZU

Ciasto czekoladowe robiłam zawsze wg zmodyfikowanego przepisu z „puszki”, który swego czasu podbił moje serce i podniebienie (znajdziecie go na blogu tutaj: http://www.wszystkojestwglowie.pl/weganskie-ciasto-czekoladowe/).

Od pewnego czasu robię jednak ciasto czekoladowe inaczej i całą rodziną, wraz ze znajomymi, potwierdzamy, że takie jest lepsze. Co dla mnie ważne, ciasto jest bez bananów, które nie zawsze mam w domu, a także ze zmniejszoną ilością oleju, którego w poprzednim przepisie zrobiło mi teraz jakoś za dużo. Dotychczasowe najlepsze ciasto czekoladowe spada więc z piedestału i na jego miejsce wskakuje NOWE CIASTO CZEKOLADOWE, lżejsze, bardziej puszyste, z mniejszym niebezpieczeństwem powstania zakalca, bez bananów i bez dodawania do środka połamanej tabliczki czekolady.

SKŁADNIKI

JAK ZROBIĆ

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni, pieczenie góra-dół bez termoobiegu.
  • W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać olej i wodę, wymieszać do połączenia w jednolitą masę.
  • Przełożyć ciasto do formy (ja piekę w okrągłej, średnica 24 cm), na górę wysypać orzechy.
  • Piec 40-45 minut, po przestudzeniu polać przygotowaną w międzyczasie czekoladą.

Wielkość szklanki nie ma znaczenia, ważne jest, by odmierzać wszystko taką samą i zachować proporcje. Forma też może być inna, kwadratowa lub podłużna prostokątna, tak czy siak ciasto upiecze się takie, jak powinno ;)

To ciasto jest dobrze czekoladowe, ale nie tak ciężkie i mokre, jak brownie, pozostaje przyjemnie wilgotne nawet po 2 dniach, wystarczy przykryć je folią, żeby nie wysychało. Można dodać do niego oczywiście więcej orzechów, posypać polewę płatkami migdałowymi albo chipsami kokosowymi. Po wystudzeniu można je przekroić na 2 części, przesmarować konfiturą wiśniową lub morelową, skleić, polać czekoladą i podawać jako mini-torcik. Osobiście kroję jeszcze lekko ciepłe i popijam kawką, a następnego dnia mam pyszne śniadanie, spróbujcie :)

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

1 Comment

  1. Takie chudziutkie ciasta bardzo lubię :) Musze wypróbować ten przepis!

Send a Comment

Your email address will not be published.