[ Naleśniki i racuchy ]

NALEŚNIKI Z WANILIOWYM “TWAROŻKIEM” Z TOFU

Łaziły za mną 2 dni, aż wreszcie zrobiłam dziś na śniadanie, naleśniki ze zwykłym, waniliowym “twarożkiem”.

Przepis na naleśniki najlepszy z najlepszych podawałam już wieki temu tutaj.

W telegraficznym skrócie na naleśniki orkiszowe, takie jak nasze dzisiaj, potrzebujemy:

2 kubki mąki orkiszowej,
2 kubki wody,
– koniec składników, miksujemy dokładnie.

Smażymy naleśniki na patelni przesmarowanej olejem przed usmażeniem pierwszego, odkładamy na talerz, przykrywamy pokrywką, żeby zatrzymały ciepło, a w międzyczasie produkujemy “twarożek”:

kostkę tofu naturalnego,
łyżkę cukru lub czego tam używacie,
pół łyżeczki sproszkowanej wanilii,
sok z połówki cytryny,
trochę wody, żeby lepiej się miksowało,

blendujemy na jednolitą masę. Gotowe.
Uprzedzając pytania – smakuje wanilią, nie tofu, smacznego :)

P.s. Moje dodatkowo nadziane jagodami, pycha!

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

1 Comment

  1. Kiedyś uwielbiam naleśniki z twarożkiem. Teraz często jem takie w wersji vegan :) Robię nadzienie podobnie jak Ty :)

Send a Comment

Your email address will not be published.