[ Naleśniki i racuchy ]

NALEŚNIKI ORKISZOWO-KUKURYDZIANE

Naleśniki, naleśniki, naleśniki… Nigdy się nie nudzą, a do zrobienia dobrych wegańskich naprawdę potrzeba tylko mąki i wody. No i patelni.

SKŁADNIKI

  • 1 miarka mąki orkiszowej białej (np. 1 szklanka),
  • 1 miarka mąki kukurydzianej (taka sama szklanka),
  • 3 miarki wody (cały czas ta sama szklanka),
  • 2 łyżki oleju.

JAK ZROBIĆ

  • Zacząć od wstawienia patelni na ogień, żeby wylewać ciasto na dobrze rozgrzaną. Jako że w cieście jest olej, można smażyć naleśniki już bez niego, jedynie przy rozgrzewaniu patelni przesmarować ją delikatnie tłuszczem.
  • Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto, najlepiej w blenderze albo mikserem.
  • Wylać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i szybko rozprowadzić na cienki placek.
  • Kiedy przy poruszeniu patelnią naleśnik „pływa” po niej (po ok. 1 minucie) można przewrócić go na drugą stronę i jeszcze chwilę dosmażyć (ok. 1 min).

Gotowe naleśniki polecam smarować czekoladą własnej produkcji: http://www.wszystkojestwglowie.pl/domowy-sos-czekoladowyweganska-polewa-do-ciast-i-nalesnikow/ i faszerować truskawkami albo innymi owocami, których za chwilę będzie mnóstwo.

Jeśli przemawiają do Was bardziej filmy, niż treści czytane, możecie podejrzeć smażenie naleśników tutaj:

https://youtu.be/RXR7NB3jELc

Zawsze robię naleśniki na 3 patelniach równocześnie, dzięki czemu po 2 minutach mam już 3 naleśniki zamiast 1, a po max 10 minutach 12 naleśników jest gotowych do pożarcia, polecam bardzo ;)

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.