[ Dania obiadowe ]

MŁODA KAPUSTA Z WOKA

Młoda kapusta była już gotowana: http://www.wszystkojestwglowie.pl/mloda-kapusta-gotowana/, teraz w wersji z woka.

Osobiście uwielbiam wszystkie warzywa z woka, na 1 większej łyżce oleju można zrobić całą michę jedzenia, które jest bardziej aromatyczne, niż gotowane, a nie jest też smażone, ogromny plus. Do zrobienia takiej kapustki potrzebujemy:

SKŁADNIKI

  • młoda kapusta – 1 większa lub 2 małe,
  • cebula – 1 duża lub 2 małe,
  • szaleństwo przypraw – pieprz i sól,
  • olej do rozgrzania w woku,
  • sok z połówki cytryny.

JAK ZROBIĆ

  • W woku rozgrzać 1 dużą łyżkę oleju, na średnim ogniu,
  • wrzucić na niego pokrojoną w dowolny sposób cebulę (kostka, piórka, jak kto lubi), posypać pieprzem, wymieszać,
  • poszatkować kapustę, dodać do cebuli, wymieszać porządnie, posolić, wymieszać i teraz przykryć wok pokrywką,
  • po 2-3 minutach przemieszać kapustę w woku, ponownie przykryć,
  • po kolejnych 2-3 minutach zdjąć z ognia, wyłożyć na półmisek,
  • spryskać sokiem z cytryny, przemieszać, jeść.

Młoda kapusta sama w sobie jest pyszna, dlatego nie przesadzam z przyprawianiem, a przygotowana w ten sposób znika z talerzy w mgnieniu oka. U nas z ziemniaczkami z wody, polanymi olejem kokosowym zamiast masła, marchewką gotowaną w jednym garnku z ziemniakami i plastrami tofu, polecam :)

 

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.