[ Dania obiadowe ]

MŁODA KAPUSTA GOTOWANA

IMG_7743

Młoda kapusta po wegańsku czyli bez masła, śmietany, boczku, mięsa czy innej kiełbasy, za to z cebulką, koperkiem i cytryną czyli świeża i lekka.

Jako że młode kapustki nie są duże, a dodatkowo tracą objętość w czasie gotowania, proporcje podaję od razu dla 2 sztuk.

SKŁADNIKI

  • 2 młode kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • sól, pieprz, olej (u mnie zawsze ten sam kokosowy oczyszczony),
  • 1 cytryna,
  • 1 pęczek koperku.

IMG_7684 IMG_7749

JAK ZROBIĆ

  • Zaczynamy od zagotowania wrzątku i poszatkowania kapusty. Do ugotowania 2 sztuk na raz najlepiej wybrać garnek 4-litrowy, w którym cała ilość pokrojonej kapusty łatwo się zmieści, a potem wygodnie wymiesza. Wlewamy do niego 0,5 litra zimnej wody, przykrywamy i wstawiamy na duży ogień.
  • Szykujemy kapustę. Obieramy z wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy – drobno lub szeroko, jak kto lubi. Ja dzielę kapustę na ćwiartki, odcinam głąby i kroję na paski o szerokości mniej więcej 0,5 cm. Kiedy pierwsze 2 ćwiartki są pokrojone, w garnku na pewno mamy już wrzątek. Dodajemy do niego 1 małą łyżeczkę oleju, wrzucamy pierwszą porcję poszatkowanej kapusty i zmniejszamy ogień do średniego. Zostawiamy garnek otwarty i na bieżąco dorzucamy kolejne pokrojone ćwiartki, mieszając za każdym razem tak, żeby warstwa z samego dołu znalazła się na samej górze. Na koniec przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy ogień do minimum.
  • Osobno przygotowujemy cebulę. 2 sztuki (czyli 1 kapusta – 1 cebula) kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko na 1 łyżeczce rozgrzanego na małej patelni oleju. W czasie krojenia cebuli dodajemy do kapusty pół łyżeczki pieprzu, mieszamy i z powrotem przykrywamy. Po chwili dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, znowu mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
  • Podsmażoną cebulę od razu oprószamy pieprzem i lekko solimy, i tak przygotowaną na razie zostawiamy, NIE DORZUCAMY JESZCZE DO GARNKA Z KAPUSTĄ.
  • Wyłączamy ogień pod garnkiem z kapustą, zostawiamy na chwilę.
  • Przygotowujemy koperek, czyli myjemy i drobno kroimy albo tniemy nożyczkami.
  • Odlewamy wodę z gotowania kapusty, odkrywamy garnek, żeby pozbyć się pary.
  • Szykujemy cytrynę, myjąc ją i przed przekrojeniem na pół turlając chwilę na desce, lekko dociskając. Dzięki temu uda się z niej wycisnąć więcej soku mniejszym wysiłkiem.
  • Zakwaszamy kapustę sokiem z połówki cytryny, kto lubi bardziej kwaśną, może nawet i z całej. Dodajemy przygotowany koperek i cebulkę i wszystko razem mieszamy. Kto chce, może dodać do kapusty więcej oleju i mieć tłuściejszą, ja staram się odchodzić od dodawania tłuszczu, jeśli coś nie jest „suche”.

Całość przygotowań zajmuje pól godziny, od wstawienia garnka z wodą na piec, przez mycie, krojenie, gotowanie, przyprawianie, szykowanie koperku i cytryny, do wyłożenia kapusty na półmisek.

Mam nadzieję, że taka wersja przypadnie Wam do gustu, a podana przeze mnie instrukcja pozwoli przygotować dobrą kapustkę nawet tym, którzy o gotowaniu nie mają żadnego pojęcia. Smacznego :)

P.s. Dla wnikliwych czytelników bloga – tak, publikowałam już ten przepis rok temu, ponowna publikacja służy sprawdzeniu CZEGOŚ ;), a nowym czytelnikom może ułatwi odnalezienie wpisu na temat na czasie, pozdrowienia!

IMG_7751

Print Friendly
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.