[ Dania obiadowe ]

MINI CALZONE Z FARSZEM SOJOWYM – BEZGLUTENOWE PRZEPISY SCHAR

Kolejny przepis z wykorzystaniem bezglutenowej mieszanki do wypieków drożdżowych MIX B – BREAD-MIX Schar, tym razem wytrawny. Pokażę Wam, jak dość szybko i łatwo przygotować wegańskie mini calzone, idealnie nadające się do zabrania do pracy czy szkoły lub jako przekąskę po treningu czy na wycieczkę. Mimo, że moja rodzina na diecie bezglutenowej nie jest, cieszę się, że z takim produktem mogę przygotować coś dobrego zarówno dla Czytelników bloga unikających glutenu, jak i „zwykłych zjadaczy chleba”. Wypieki z tej mieszanki smakują moim dzieciom, które są naprawdę wybredne, a mnie samą urzeka cudowna konsystencja ciasta, którą możecie zobaczyć na zdjęciach, ale zdecydowanie warto poczuć ją w palcach, lepiąc np. mini calzone.

Szczegółowo mieszankę i jej skład przedstawiłam Wam w tym wpisie: http://www.wszystkojestwglowie.pl/drozdzowe-babeczki-kwiatki-faszerowane-owocami-bezglutenowe-przepisy-schar/, więc dziś od razu przystępujemy do pracy. Dodam tylko, że na bazie tego przepisu można oczywiście przygotować wersję glutenową, używając standardowej mąki do wypieków drożdżowych.

  

   

Na 12 sztuk calzone potrzeba 500 g mixu/mąki do wypieków drożdżowych.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki do wypieków drożdżowych/bezglutenowej mieszanki MIX B – BREAD-MIX Schar (z tej ilości odsypać 100 g do podsypywania ciasta w czasie wyrabiania) + dodatkowe 2 łyżeczki mąki do zaczynu drożdżowego,
  • 1 łyżeczka cukru do zaczynu,
  • 50 ml oleju (ok. 5 dużych łyżek),
  • 400 ml wody (w tym 100 ml do zaczynu),
  • 25 g drożdży świeżych (1/4 kostki),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 12 kotletów sojowych (1 opakowanie 100 g zawiera zazwyczaj tyle sztuk),
  • przyprawy: papryka w proszku słodka i/lub ostra, pieprz, sól, zioła prowansalskie,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 2 cebule, 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże łyżki oleju.

   

    

JAK ZROBIĆ

  • Zacząć od ugotowania kotletów sojowych do farszu. Kotlety ułożyć w głębokiej patelni, zalać wodą tak, aby całkowicie je pokryła, wstawić na ogień. Posypać obficie papryką w proszku słodką, jeśli ktoś lubi ostre smaki, dodać również ostrej, dodać pół łyżeczki pieprzu, płaską łyżeczkę soli, wymieszać wszystko dokładnie, gotować pod przykryciem do miękkości (aż cała woda z przyprawami zostanie wsiąknięta).
  • Ugotowane kotlety odstawić do przestudzenia, aby potem pokroić je w kostkę. Opcjonalnie można użyć gotowej kostki sojowej.
  • W czasie gotowania kotletów przygotować zaczyn drożdżowy. Drożdże rozetrzeć w misce z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody, wymieszać i odstawić na około 30 minut.
  • Do czystej miski przesiać mąkę (400 g), dodać sól, kurkumę i pieprz, dokładnie wymieszać.
  • Kiedy zaczyn jest już gotowy, przygotować ciasto. Dodać zaczyn do mąki z solą, kurkumą i pieprzem, lekko zamieszać, wlać resztę wody, wymieszać, stopniowo dodawać olej i wyrabiać ciasto łyżką, żeby nie kleiło się do rąk. Odstawić miskę z ciastem na czas przygotowywania farszu.
  • Przygotować farsz. Przestudzone kotlety pokroić w niewielkie kostki i wrzucić z powrotem do patelni/rondla. Dodać 2 duże łyżki oleju, wstawić na średni ogień.
  • Paprykę pokroić w kostkę, dodać do kotletów, następnie pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć wszystko pieprzem, wymieszać i lekko przesmażyć. Skosztować farszu, w razie potrzeby dosolić.
  • Pomidory obierać ze skóry, kroić na kawałki i dodawać do farszu. Kiedy wszystkie są już w środku, dodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich i zostawić całość na średnim ogniu, aż odparuje woda z pomidorów. Odstawić do przestudzenia.

  • Kiedy farsz się studzi, przygotować ciasto do faszerowania.
  • Ponownie zagnieść ciasto podsypując pozostałą mąką (100 g). Gotową kulę ciasta podzielić na 12 części.
  • Każdą część rozwałkować na desce na grubość ok. 0,5 cm, na środek placka nakładać farsz i zlepiać jak pierogi albo zwijać w kulkę – bułkę.
  • Gotowe pierogi/bułki układać na przesmarowanej olejem blaszce do pieczenia, każdy/każdą z nich przesmarować olejem z wierzchu, żeby lepiej się rumieniły.
  • Nastawić piekarnik na 180 stopni, standardowy tryb pieczenia.
  • Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można jeść od razu (uważać na gorący farsz!) albo przestudzić i spakować do pojemników na lunch. Przechowywane w lodówce są dobre minimum 2 dni. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.