[ Zupy i kremy ]

KREM Z CZERWONEJ KAPUSTY BEZ TŁUSZCZU

Kolejny przepis na danie dla osób na diecie dr Dąbrowskiej, ale nie tylko. Ze smakiem zupę wcinało też dziecię, więc może to być fajny sposób na podanie czerwonej kapusty tym, którzy w tradycyjnej formie nie bardzo chcą ją jadać.

U nas też czerwona kapusta traktowana jest trochę po macoszemu, a okazuje się, że bez tych wszystkich boczków, kiełbas i innych tłuszczów jest lekkostrawna i nawet lepsza od białej. Na pewno będę ją robić częściej w ten sposób.

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny,
  • 2 szklanki wody.

JAK ZROBIĆ

  • Kapustę poszatkować i wrzucić do woka lub głębokiej patelni, do której nic nie przywiera, wstawić na średni ogień,
  • cebulę pokroić w ćwierć-piórka, dodać do kapusty, posypać pieprzem (1/3 płaskiej łyżeczki), dobrze wymieszać,
  • dodać sól (płaska łyżeczka), wymieszać i zostawić, aż cebula się zeszkli,
  • kiedy cebula jest już ciemniejsza, dolać szklankę wody, wymieszać wszystko, przykryć pokrywką i zostawić na około 15 minut, aż kapusta zmięknie.
  • Po wyłączeniu ognia dodać do kapusty sok z cytryny i teraz połowę zawartości patelni przenieść do kielicha blendera, dolać szklankę wody, zblendować na krem, rozlać do talerzy.
  • Drugą połowę kapusty wyłożyć do kremu w talerzach, dodać zielone listki (u mnie oregano).

W wersji nie-dietetycznej można dołożyć trochę oleju, nasion, grzanek, co kto lubi. Przetestujcie i dajcie znać, czy w tej wersji czerwona kapusta bardziej do Was przemawia ;)

Print Friendly
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

4 Comments

  1. Przepiękny wyszedł kolor tego kremu :)))

    1. Dzięki :)

  2. Zgadzam się, kolor boski ! Muszę chyba wybrać się do sklepu po czerwoną kapustę :)

    1. A to 100% naturalne zdjęcie :) Warzywa są piękne!

Send a Comment

Your email address will not be published.