[ Dania obiadowe ]

KOTLETY Z SUROWEJ, MOCZONEJ I ZMIELONEJ, ZIELONEJ SOCZEWICY

Pamiętacie jednoskładnikowe kotlety z ciecierzycy? Ciecierzyca do nich jest wyłącznie moczona i mielona, jak do falafela, i wiele już osób przekonało się, że można nimi nieźle nabrać mięsożerców na „niby-mięso”.

Dziś zrobiłam podobne kotlety z zielonej soczewicy, również bez gotowania, wyłącznie z namoczonej i zmielonej, zmiksowanej z przyprawami. I wiecie co? Strączkowe kotlety przygotowane wg tego sposobu smakują totalnie inaczej i w ogóle, nic a nic, nigdy się nie rozpadają, nabite na widelec nadal utrzymują się w całym kawałku, choć nie są twarde, ani gumowe. Soczewica mieli się łatwiej, niż ciecierzyca, więc może teraz wypróbują przepis ci, którym do mielenia znacznie twardszej ciecierzycy brakuje odpowiedniego sprzętu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suchej, zielonej soczewicy (ok. 200g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i przyprawa do gyrosa,
  • olej do smażenia.

JAK ZROBIĆ

  • Soczewicę przepłukać i zalać 2-3 szklankami wody, zostawić na noc.
  • Następnego dnia namoczoną soczewicę jeszcze raz wypłukać, umieścić w kielichu blendera, dodać ząbek czosnku, kopiastą łyżeczkę przyprawy do gyrosa i pół łyżeczki soli,
  • NIE DOLEWAĆ WODY, NIE DODAWAĆ OLEJU, ani żadnych innych, niepotrzebnych składników, z wyjątkiem ewentualnych, innych przypraw, zmielić wszystko na puszystą masę,
  • smażyć na oleju po 1-2 min. z każdej strony do zrumienienia, pyszne na gorąco, jak i na zimno, polecam! :)

Print Friendly
Tags: , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

6 Comments

  1. ciekawy sposób na soczewicę :)

    1. Dzięki :) Osobiście w tej formie polubiłam znacznie bardziej zarówno cieciorkę, jak zieloną soczewicę właśnie, a i kotlety nie są już tak pracochłonne

  2. Smaczne wyszły, choć uzyskanie „puszystej masy” jest nie do osiągnięcia dla mnie. Ale i tak się trzymało kupy :)

    1. To dobrze! :D Dzięki i pozdrawiam

  3. Jakiego blendera użyłaś? Mój się popsuł i szukam czegoś godnego polecenia, a jestem żółtodziobem w temacie wege…

    1. Od kilku lat mam Vitamixa, którego używam do wszystkiego, tak że nie bardzo teraz orientuję się w ofercie blenderów, ciężko mi coś konkretnego wskazać…

Send a Comment

Your email address will not be published.