[ Różne różności ]

KOKTAJL Z BOTWINY I JABŁKA

Koktajl z buraków pojawił się już kiedyś na blogu, dokładnie tutaj: http://www.wszystkojestwglowie.pl/czerwony-koktajl-z-burakow/, tym razem pokażę Wam koktajl z botwiny, z której teraz warto korzystać, póki jest (młode liście).
SKŁADNIKI:
  • 1 duży buraczek razem z łodygami i liśćmi,
  • 1 jabłko ze skórką,
  • sok z 1 cytryny,
  • około 0,5 litra wody.

JAK ZROBIĆ:

  • Botwinę umyć, buraka przekroić na ćwiartki, łodygi przeciąć na pół, liście można dodać w całości,
  • jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne,
  • dodać sok z całej cytryny i wodę,
  • zblendować – z superblenderów można pić od razu (konsystencja soku przecierowego), ze słabszych sprzętów lepiej przecedzić przez sitko.

Koktajl najlepiej wypić od razu świeży, ponieważ kiedy postoi, robi się brunatny, przez co nie wygląda już tak apetycznie. Można blendować z kostkami lodu zamiast z wodą, będzie przyjemnie zimny, a przez to lepszy w smaku.

Dodatek soku z cytryny (witamina C) pomaga przyswajać żelazo z buraków, natomiast jabłko znacznie łagodzi ich ziemisty posmak, dlatego polecam do spróbowania tym, którzy potrzebują podbić nieco poziom żelaza, a nie są w stanie pić soku z samych buraków. Pozdrowienia!

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.