[ Dania obiadowe ]

KLUSKI ŚLĄSKIE FASZEROWANE PIECZARKAMI

Zwykłe kluski śląskie robimy średnio raz na tydzień, zazwyczaj w dzień weekendowy, kiedy jest trochę więcej czasu na pichcenie. Ostatnio jednak zachciało mi się klusek nadzianych, czymś smakowitym ale niebyt pracochłonnym, i jako że w lodówce akurat były pieczarki, powstały przepyszne kluski faszerowane pieczarkami z cebulką.

Jak zrobić kluski śląskie pisałam już kiedyś tutaj: http://www.wszystkojestwglowie.pl/kurkuma-pieprz-dlaczego-razem-kluski-z/, a jeśli komuś nie chce się przeskakiwać z przepisu na przepis, podaję jeszcze raz.

SKŁADNIKI NA KLUSKI (na 4 porcje)

  • 10 większych ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana, sól.

JAK ZROBIĆ

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,
  • jeszcze gorące przecisnąć przez praskę albo pognieść dobrze tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia,
  • kiedy ziemniaki są już zimne wyrównać masę w garnku lub misce do jednego poziomu, podzielić na 4 części (wystarczy narysować palcem krzyż na powierzchni masy),
  • wyjąć 1/4 ziemniaków i odłożyć na bok, można je położyć normalnie na górze reszty masy w misce,
  • w puste miejsce po wyjętej części wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle, ile wyjętych ziemniaków, żeby mąka całkowicie wypełniła lukę),
  • dołożyć z powrotem wyjętą część ziemniaków i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.

Żeby zrobić zwykłe kluski, wystarczy z masy formować kulki, palcem wciskać dziurki, wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować kilka minut do wypłynięcia ALE mamy przecież robić kluski faszerowane. Do tego potrzebujemy zatem farszu.

 

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • Kilka pieczarek, 1 cebula,
  • pieprz, sól, opcjonalnie gałka muszkatołowa, olej do smażenia.

Jak usmażyć pieczarki z cebulką to chyba każdy wie, podkreślę jednak to, że farsz lepiej przygotować wcześniej, w trakcie gotowania ziemniaków, żeby też zdążył przestygnąć.

Ok, mamy ciasto na kluski, mamy farsz, to teraz:

JAK ZROBIĆ KLUSKI FASZEROWANE

  • Podobnie jak zwykłe kluski, najpierw formujemy w rękach kulki, trochę większe, niż zazwyczaj,
  • kulkę rozpłaszczamy na dłoni na placek, wyciskając palcami zagłębienie w środku, nie przejmować się, jeśli placek rozerwie się na brzegach,
  • na placek nakładamy farsz, zawijamy ciasto z brzegów na wierzch i jeszcze raz formujemy kulkę, tym razem już nadzianą, uważając, żeby dobrze zalepić wszelkie ewentualne szczelinki.
  • Kiedy wszystkie kluski są już nadziane, przygotowujemy wrzątek, solimy go i dodajemy trochę oleju, wrzucamy kluski do garnka i gotujemy do wypłynięcia + maksymalnie 2 minuty, żeby ciasto nie było surowe w środku ale też żeby nie zaczęło przepuszczać farszu z powodu rozgotowania.

 

Gotowe kluski wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, polewamy olejem (kokosowy oczyszczony świetnie zastępuje masło), posypujemy płatkami drożdżowymi (szczerze polecam te: https://sun.sklep.pl/pl/p/PLATKI-DROZDZOWE-100-drozdze-nieaktywne-BEZ-SLODU-Country-Life-150g/779) i prażoną cebulką, jemy, aż uszy się trzęsą.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

1 Comment

  1. Mniam! Muszę zrobić w któryś bardziej wolny dzień :-) Dziękuję!

Send a Comment

Your email address will not be published.