[ Dania obiadowe ]

KARTOFLE Z KARTOFLAMI I NA TO KARTOFLE…

IMG_7881

…czyli zapiekanka z ziemniaków przekładanych frytkami i polanych sosem “serowym” z ziemniaka.

Danie to zaserwował nam ostatnio nasz najlepszy w świecie mąż i ojciec dzieciom, a że wiem, jak bardzo wszyscy lubicie ziemniory, spisałam co i jak robił po kolei, żebyście i Wy mogli sobie zrobić np. w nadchodzący weekend :)

SKŁADNIKI

  • “góra ziemniaków” czyli około 20 sztuk,
  • opakowanie frytek do piekarnika (750g),
  • cebula, płatki drożdżowe (oczywiście najlepsze u mnie w sklepie online), przyprawy (sól, pieprz, papryka w proszku słodka lub ostra lub wędzona, zioła prowansalskie oraz cokolwiek innego lubicie do ziemniaków),
  • ewentualnie dodatki udające boczek, żeby już całkiem zaszaleć.

IMG_7884

Jak zrobić

Górę ziemniaków obrać i ugotować. W tym samym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni i upiec frytki.

Około 6 sztuk ziemniaków przeznaczyć na przygotowanie sosu “serowego” z ziemniaków, cebuli i płatków drożdżowych, a jak to zrobić, przeczytajcie tutaj: http://www.wszystkojestwglowie.pl/tag/ser-z-ziemniaka/.

Resztę ziemniaków ugnieść i wyłożyć do tortownicy, wylepiając dno na wysokość ok. 1 cm dość ściśle, a potem może być już luźniej. Druga wersja – ugniecionymi ziemniakami wylepić dno, a resztę ziemniaków pokroić w plastry, zamiast też gnieść, obojętnie. Teraz jest dobry moment, żeby poszaleć z przyprawami i obsypać ziemniaki papryką, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi. Kto lubi, może sobie dodatkowo dodać plastry cebuli, jednak u nas to by nie przeszło ;) Przyprawiajcie tak, jak lubicie jeść ziemniaczane dania, pełna dowolność, jeśli chodzi o rodzaj przypraw i ich ilość.

Kiedy przyprawianie już zakończone, na górę idzie warstwa frytek, cała ta upieczona w międzyczasie blaszka. Na to ketchup i sos serowy, dodatkowy syp ziół i całość jedzie do niewyłączonego po upieczeniu frytek piekarnika na około 15 minut, żeby z “sera” zrobiła się zarumieniona skórka.

Można pokusić się o dodatki udające boczek, albo gotowe do kupienia wszelkie fake meats albo na przykład “boczek” do zrobienia z bakłażana, wg przepisu na blogu Wege Panna. My, jak wiecie, wyznajemy zasadę, że im prościej, tym lepiej, więc bez tych wszystkich ozdobników.

Nasze kartofle z kartoflami i na to kartofle dobre są od razu, jeszcze gorące, można spokojnie kroić w trójkąty i przekładać na talerze ale jeszcze lepsze są, kiedy trochę poleżą i ostygną, całość stężeje, “przegryzie się” i staje się idealna do popicia zimnym piwkiem, spróbujcie koniecznie!

IMG_7882

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , ,

Wszystko jest w głowie

1 Comment

  1. haha ale śmieszne danie :D Kocham kartofle!!!

Send a Comment

Your email address will not be published.