[ Sałatki i surówki ]

JOGURTOWA SAŁATA Z BURAKAMI Z KISZENIA

Jak wykorzystać buraki z kiszenia zakwasu na barszcz (http://www.wszystkojestwglowie.pl/staropolski-naturalny-kwas-buraczany-zakwas-na-barszcz-czerwony/)? Dodać do sałaty obiadowej.

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty masłowej,
  • porcja plastrów buraków z kiszenia (1 szklanka – ok. 150 g),
  • 1 cytryna do wyciśnięcia soku,
  • sól,
  • jogurt sojowy (ok. 200 g),
  • zielona cebulka.

JAK ZROBIĆ

  • Sałatę umyć, odsączyć na sicie, porwać na kawałki do miski, w której będzie podawana.
  • Plastry buraków pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do osobnej miski, posolić do smaku.
  • Sałatę w misce spryskać sokiem wyciśniętym z całej cytryny, dobrze wymieszać.
  • Polać sałatę jogurtem sojowym (nie oszczędzać, minimum 1 szklanka albo więcej).
  • Buraki dodać do sałaty, lekko przemieszać, posypać wszystko zieloną cebulką.
  • Opcjonalnie do jogurtu można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA – 1 z 4 porcji dostarcza:

  • 58,8 kcal,
  • 4 g białka,
  • 1,5 g tłuszczu,
  • 8,6 g węglowodanów,
  • 2,5 g błonnika.

Wartość odżywczą przepisu przygotowała dla Was dietetyk kliniczny Anna Falisz.

Bezpośredni kontakt znajdziecie w menu u góry strony, w zakładce „dietetyk” :)

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.