[ Ciasta i inne słodkości ]

EKSPRESOWE WEGAŃSKIE CIASTO Z RABARBAREM

IMG_7787

Najzwyklejsze i najłatwiejsze ciasto z rabarbarem, truskawkami albo jednym i drugim na raz, bez mleka od krowy, bez jaj, jak najbardziej z glutenem i nawet z cukrem.

Kto chętny, robi tak:

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • od 1/2 do 1 całej szklanki cukru, w zależności od lubości,
  • 1/2 szklanki oleju (kokosowego oczyszczonego roztopionego),
  • 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego (przy braku mleka może być i woda),
  • dodatkowo 2 łyżeczki  cukru waniliowego, żeby ciasto było jeszcze bardziej waniliowe,
  • sok z połówki cytryny,
  • owoce – 3-4 łodygi rabarbaru albo około 20 truskawek, albo mieszanka tych owoców umytych, obranych i pokrojonych na kawałki (rabarbar) lub przekrojonych na połówki (truskawki).

IMG_7767

Jak zrobić:

  • Wszystkie składniki wymieszać,
  • ciasto przelać/przełożyć do formy, pomagając sobie łyżką (jest dość tęgie i takie właśnie ma być, ponieważ owoce puszczą jeszcze soki),
  • na górę poukładać pokrojone owoce i powciskać je w ciasto,
  • można obsypać całość łyżeczką lub dwoma cukru lub cukru z cynamonem,
  • piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (jeśli macie słaby piekarnik, można przetrzymać 10 minut więcej),
  • po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem,
  • można jeść ciepłe, takie jest zawsze najlepsze :)

IMG_7776

Uwagi:

  • Owoce można dowolnie podmieniać, np. na jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie.
  • Mleko sojowe waniliowe nie jest obowiązkowe, równie dobrze można użyć mleka sojowego naturalnego i całej torebki cukru waniliowego.
  • Zamiast mleka sojowego można dodać śmietanę sojową, taką “cienką”, do gotowania.
  • Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny, u mnie ciasto gotowe jest po 20 minutach, w innym może potrzebować 30-35 minut, najlepiej sprawdzić temp. i czas pieczenia konkretnego rodzaju ciasta w swojej instrukcji obsługi piekarnika.

No cóż, pozostaje mi życzyć Wam smacznego, ponieważ o 2 w nocy raczej nie wybiorę się do kuchni, żeby piec ;) Dajcie znać jak wyszło, pozdrawiam Was serdecznie!

IMG_7900

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

38 Comments

  1. Czesc, super blog, natknelam sie na niego calkiem przypadkiem w poszukiwaniu weganskich inspiracji (staram sie przejsc na weganizm-obecnie jestesmy cala rodzina wegetarianami).
    Mam 2 pytaniai: czy mozna uzyc do tego ciasta maki z pelnego przemialu? (Staram sie raczej do wszystkiego uzywac maki razowej) – jezeli tak, to w jakich proporcjach?
    I na jakim programie piec najlepiej to ciasto, termoobieg czy moze grzanie z gory i z dolu?
    Pozdrawiam serdecznie
    Agnieszka

    1. Dzięki za dobre słowo! Co do ciasta – spokojnie można użyć mąki pełnoziarnistej, ciasto będzie po prostu ciemniejsze, proporcje zostawiłabym takie same, ewentualnie gdyby było za gęste, dolać ciut więcej wody. Ciasta tego typu pieczemy normalnie góra-dół, bez termoobiegu, który za bardzo wysusza ciasto, życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie nawzajem :)

      1. Super, dzieki za odpowiedz.
        Zycze milego weekendu i czekam na dalsze pysznosci. 👍😃

  2. Cześć :)
    To jest najlepszy w moim życiu przepis na ciasto z owocami ze wszystkich jakie jadłam. Wyszło idealnie jak w przepisie i wszyscy się nim zachwycali. Najlepsze, po prostu HIT! Ja zrobiłam ze śliwkami i mleczkiem kokosowym, bo takie miałam w domu. Normalnie jak z najlepszej piekarni :) Dziękuję za ten przepis :)

    1. Bardzo, ale to bardzo cieszę się, że smakowało, bo mnie też za każdym razem wychodzi tak, że połowa znika w 5 minut i jestem pewna, że tego po prostu nie da się zepsuć :) Dziękuję za budujący komentarz!

  3. Moje było strasznie “tęgie’ / geste przed przełozeniem (o “przelaniu” nie było mowy) do formy – dodałam więcej mleka, tak “na oko”
    W smaku super

    1. Ono takie właśnie jest, muszę poprawić opis. Cieszę się, że smakowało, to najważniejsze ;)

  4. Zupełnie przez przypadek natrafiłam na rabarbar i postanowiłam upiec to ciasto. Nigdy w życiu nie piekłam ani wegańskiego ciasta ani ciasta z owocami ale kocham rabarbar i poszłam na całość :)
    Nie miałam idealnie wszystkich składników ale ksylitol zamiast cukru i mleko sojowo-ryżowe z Aldi dały radę. Nawtykałam tyle rabarbaru, że to raczej rabarbar w cieście niż ciasto z rabarbarem ale jest pyszne i pulchne i aromatyczne i całe szczęście, że mieszkam sama ;)

    1. Cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz :)

  5. Sylwia – nie mam cytryny. Czy potrzebna jest tylko ze względu na kwaśny smak, czy może spełnia jakąś ważną rolę? Pozdrawiam

    1. Sandra, w połączeniu z proszkiem do pieczenia ciasto jest pulchniejsze ale jak nie masz cytryny możesz dać łyżeczkę octu

      1. Ocet zwykły ?

        1. Obojętnie

  6. Czy mozna uzyc maki kukurydzianej lub owsianej ?

    1. Nie wiem Magda, nigdy nie robiłam tego ciasta z takimi mąkami, więc nie wiem, co z niego wyjdzie, jeśli podmienisz mąkę na te, o które pytasz. Możesz spróbować i podzielić się tu potem efektami, inni na pewno chętnie skorzystają z Twojego doświadczenia :)

  7. Mi niestety nie wyszło :( Piekę już 40 min, nadal nie jest zrobione. Nie dałam mleka, tylko wodę, ale w przepisie było to dozwolone. Nie wiem, co poszło nie tak. Szkoda trochę, zobaczymy co z tego będzie ostatecznie.

  8. Znowu piekę to ciasto. Ja robię z jabłkami i jest wyśmienite. Raz nawet zrobiłam w formie babeczek. Mój czternastolatek wiercił mi dziurę w brzuchu, żebym je uciekła. Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    1. Też mam dziś z jabłkami i cynamonem :) Dzięki za komentarz i cieszę się, że smakuje!

  9. Czy można użyć oleju rzepakowego? Z góry dzięki za info. Pozdr

    1. Oczywiście :)

  10. Robiłam juz dziesiątki razy, najlepsze weganskie ciasto :). Zazwyczaj robie z jabłkami i dodatkowo kruszonką. Dziękuję za ten przepis.

    1. Bardzo się cieszę, dziękuję! :)

  11. Zrobiłam po swojemu.
    Zamiast mleka sojowego użyłam jogurtu naturalnego sojowego ok 3/4 szklanki.
    Użyłam 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
    Użyłam 1/2 szklanki cukru naturalnie armatyzowanego wanilią i 2 łyżki cukru brązowego.
    Użyłam 1 szklanki mąki pszennej i 1 szklanki mąki ryżowej.
    Dodałam szczyptę soli.
    Rabarbar wymieszałam z surowym ciastem i do piekarnika 😊
    Dziękuję za przepis. Ciasto jest pycha. Przeszło u mnie najważniejszy test czyli smaku 😊 i już go właściwie nie ma. Pozdrawiam 😊

    1. Super!

  12. Dzięki za świetny przepis! Bałam się, że coś mi nie wyjdzie, a jednak mimo szybkiego przygotowania wszystko się udało. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz. Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia!

    1. Super, o to chodzi, pozdrawiam serdecznie!

  13. na jakiej średnicy blachę jest ten przepis?

    1. Taka standardowa 24 cm

  14. Czy zamiast mleka sojowego można dodać orkiszowe bądź ryżowe?

    1. Oczywiście, a nawet wodę

  15. Super przepis! Robiłam wielokrotnie – zaczęłam od rabarbaru, potem przyszedł czas na wiśnie, potem jagody, a dziś piekę z czerwonymi porzeczkami. Zazwyczaj dawałam cukier trzcinowy, przez co ciasto ma fajny, karmelowy kolor, a zamiast mleka – jakiś jasny sok lub wodę. Dziękuję!

  16. Ja swoje musiałam piec prawie godzinę, ale warto było czekać 😍 przepyszne! To będzie mój hit tego lata 😁 dzięki i pozdrawiam 😘

    1. Cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie!

  17. Pyszny przepis, ja tylko zmodyfikowałem go trochę i dodałam mniej oleju, wodę zamiast mleka, i mniej cukru.

  18. Uwielbiam Twoje przepisy! Ten też genialny, pyszne ciasto :) mam tylko pytanie w jak dużej formie robiłaś swoje? Moje tak nie wyrosło, nie wiem czy za duża forma, czy za mało proszku, czy co zrobilam źle :) pytam z ciekawości i na przyszłość bo i tak pyszne :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    1. Bardzo dziękuję, cieszę się niezmiernie, że ciasto proste i pyszne 🙂 Moja forma taka standardowa okrągła 24 cm

  19. Pierwszy raz zrobiłem to ciasto kilka lat temu dla mojej vege koleżanki. Od tamtej pory robię je za każdym razem dla wszystkich znajomych i każdemu smakuje.
    Przepis często modyfikuje i zamiast owoców, dodaje grubą warstwę dzemu do środka. Robię też wersję czekoladowa z kakao.
    Mój obecny piekarnik jest tak słaby, że ostatnio ciasto potrzebowalo 1h na 180 stopni a potem pół godziny na 150 stopni, ale mimo wszystko, zawsze wychodzi i każdy je chwali :)

    1. Bardzo dziękuję za komentarz, fajnie, że chce Wam się pisać i dzielić z innymi swoim doświadczeniem, super 😊 Proste przepisy pozwalają na własne modyfikacje bez obawy o zepsucie efektu końcowego i za potwierdzenie tego dziękuję tym bardziej, pozdrowienia serdeczne!

Send a Comment to Małgorzata Cancel Reply

Your email address will not be published.