[ Różne różności ]

DOMOWY SOS CZEKOLADOWY DO NALEŚNIKÓW/WEGAŃSKA POLEWA DO CIAST

Domowy sos czekoladowy robię dość często, do naleśników, polewania ciast, ostatnio do pączków, można nim też posmarować kromkę chleba albo wyjadać łyżką z garnuszka ;) Już kilka razy ktoś pytał mnie o niego, dlatego dziś super szybki wpis, na pewno przyda się na przyszłość.

SKŁADNIKI

  • 150 ml wody (10 dużych łyżek)
  • 5 dużych, płaskich łyżek cukru brązowego,
  • 2 duże łyżki oleju (jeśli użyjecie kokosowego, będziecie mogli zrobić czekoladki w lodówce),
  • 4 duże łyżki kakao,
  • 1 mała łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli morskiej.

JAK ZROBIĆ

  • Do garnuszka wlać wodę, wstawić na duży ogień,
  • do wody wsypać cukier, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,
  • zmniejszyć ogień, wlać olej, wsypać kakao, cynamon i szczyptę soli, wymieszać dokładnie,
  • gotować kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając, żeby czekolada zgęstniała.

Gotową polewę najlepiej wykorzystać od razu, ale jeśli zostanie w garnuszku i za bardzo stężeje, można upłynnić ją ponownie podgrzewając delikatnie na najmniejszym ogniu (w razie potrzeby dodać łyżkę wody). Smaruje się dobrze jak krem, a jednocześnie nie wsiąka w ciasto, lekko tężeje i dzięki temu nie spływa, ale pozostaje miękka i błyszcząca. Gwarantuję Wam, że żadna rozpuszczona tabliczka czekolady nie zachowuje się na cieście czy naleśnikach tak dobrze, jak w ten sposób przygotowana polewa. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.