[ Pasty i smarowidła ][ Wpisy nie-przepisy ]

Dlaczego weganizm? cz. 3 + HUMMUS

Dziś “przepis” reklamujący weganizm w odniesieniu do sportu a przy okazji zaproszenie na zakupy :)

“Scott nie był pewny, dlaczego
bezmięsna dieta przysłużyła się największym biegaczom wszech
czasów ale pomyślał, że najpierw wypróbuje ją na sobie, a
dopiero potem podejdzie do niej w sposób naukowy i zobaczy, co i
jak.

Od tamtej pory nie wziął do ust żadnego produktu pochodzenia
zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za
wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą
snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną
do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita
faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego
domowym sposobem chleba, posmarowanego PASTĄ Z FASOLI ADZUKI i KOMOSY RYŻOWEJ. (…) 



Scott opiera swoją dietę na owocach,
warzywach i produktach pełnoziarnistych, dzięki czemu uzyskuje
maksimum wartości odżywczych z możliwie najniższej liczby kalorii.
Jego ciało nie musi zatem przetwarzać lub magazynować wielkich ilości zbytecznej masy. Węglowodany szybciej niż białko przesuwają się szybciej z żołądka, skoro więc Scott nie musi czekać, aż “ułoży” mu się w brzuchu kanapka z mięsem, wykorzystuje dzień do oporu, zamykając w nim wiele godzin treningu.


Warzywa, ziarna i rośliny strączkowe zawierają wystarczająco dużo aminokwasów, by skutecznie budować z nich masę mięśniową.  Scott, podobnie jak biegacz z plemienia Tarahumara, gotów jest w dowolnej chwili wyruszyć na dowolnej długości trasę.”

“Wszystkie produkty, które jadają Tarahumara, dostaniesz bez większego problemu – powiedział Tony. – To przeważnie FASOLA PINTO, kabaczki, papryczki chilli, dziko rosnące zioła, pinole i mnóstwo CHIA.”

Christopher McDougall “Urodzeni biegacze” (a wspomniany Scott Jurek to super ultramaratończyk weganin) – wspaniała książka, polecam gorąco wszystkim, nie tylko biegającym; opis sposobu życia społeczności Tarahumara zachwyca mnie nieustannie.
A teraz do dzieła ;)

HUMMUS – pozwolę sobie podlinkować tylko przepis, który podawałam już kiedyś tutaj, przy naleśnikach z hummusem i surowym szpinakiem.

SEZAM znajdziecie tutaj a CIECIORKĘ tutaj.

Polecam również hummus idealny z bloga JADŁONOMIA, może łatwiej będzie niektórym zrobić go z tahini (pasta z sezamu) niż z samego sezamu – kwestia sprzętu do mielenia.

Gotową pastę TAHINI znajdziecie tutaj.


FASOLA ADZUKI, FASOLA PINTO i KOMOSA RYŻOWA – w moim sklepie tutajtutaj i tutaj :) Są to produkty rolnictwa ekologicznego bardzo fajnej firmy FRESANO, sama używam i szczerze polecam.

W najbliższym czasie mam zamiar wypróbować “magiczny” napój Tarahumara z nasionami CHIA w roli głównej, jak tylko będą efekty, z pewnością podzielę się z Wami wrażeniami i przepisem.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę udanego hummusu oraz zakupów :) Sylwia

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , ,

Wszystko jest w głowie

14 Comments

  1. Odnośnie nasion Chia
    W ubiegłym roku przebiegłem parę kilometrów na magicznym napoju mającym w składzie nasiona Chia.
    Ja i także inni biegacze zauważyliśmy, że po wypiciu takiego trunku rzadziej sięgaliśmy po nawadnianie np. przy dłuższych biegach.
    A oto mój skład: na około 200 ml (szklankę wody) wsypuję dwie łyżeczki ziarenek chia, do tego czasem łyżeczka miodu. Odstawiamy to na jakiś czas. Należy uważać z ilością Chia bo jak wiemy pęcznieje i dodatkowo wydziela na zewnątrz substancję o konsystencji galaretki. Tak więc mógłby być problem ze skorzystaniem podczas biegu :)

    Pozdrawiam
    miro runnerspower.com

    1. Super :) Mam zamiar to wypróbować tylko oczywiście bez miodu, pokombinuję ze słodem jęczmiennym, efekty oczywiście opiszę, dzięki za komentarz :))

    2. jeśli wymieszasz chia z mlekiem (najczęściej jest słodzone) to nie musisz dodawać słodu ;)

    3. No wtedy już na pewno nie, ale zdecydowanie wolę pić wodę; do napoju biegacza z chia jeszcze nie doszłam ale coś mi się zdaje, że w ogóle słodkie pominę bo w zasadzie prawie nic nie słodzę. Zobaczymy, sam znać :)

  2. Odnośnie nasion Chia 2
    Zapomniałem dodać do przepisu sok z limonki lub cytryny :) Czyli:

    Do około 200 ml wody wsypujemy 2 łyżeczki ziarenek Chia, dodajemy sok z limonki lub cytryny i łyżeczka miodu

    Pozdrawiam
    miro runnerspower.com

  3. Czym regionalnym wyrośniętym w polskim klimacie pod niebem (nie w szklarni) zastąpić powyższe składniki ?

    1. FASOLĄ :)) Zwykła, białą fasolą, pastami, zupami kremami i zwykłymi, to naprawdę podstawa. No i tak, SIEMIĘ LNIANE, chia ma 50% więcej błonnika ale siemię więcej Omega-3, więc błonnik można spokojnie nadrabiać np. naszymi zwykłymi jabłkami, suszonymi śliwkami, OTRĘBAMI I PŁATKAMI ZBOŻOWYMI. Generalnie też jestem zwolenniczką "zwykłego" i "naszego" jedzenia ale z drugiej strony takie ciekawostki, jak w tym poście, lubię czasem jako odskocznię od ziemniaków, kaszy i makaronu.

    2. No właśnie – jeszcze kasza, gryczana i jaglana a najlepiej obie na raz, bardzo energetyczna baza obiadowa :)

  4. Polecam siemię lniane, podobne właściwości do chia. Różnica min. ta że nasiona Chia nie musimy mielić. Np: gdy nam się śpieszy by sobie pobiegać wystarczy wlać do bidona wodę, wsypać nasionka, wycisnąć sok z cytryny i gotowe. A siemię lniane musimy zmielić.
    Ciekawostka: nasiona chia zawierają więcej wapnia, błonnika, żelaza, a siemię lniane ma 20% więcej Omega 3. Siemię i chia zawierają lignany – przeciwnowotworowe aktyoksydanty W sumie to takie szczegóły ale o których warto wiedzieć.

    Pozdrawiam
    miro runnerspower.com

    1. Dzięki za super komentarz, właśnie takich chciałabym tu jak najwięcej, wzajemnych pytań i odpowiedzi – podpowiedzi, żebyśmy mogli nawzajem od siebie się uczyć i czerpać ze swoich doświadczeń; po to właśnie powstał ten blog :)

  5. No dobrze, ale jak to wszystko sie ma do zaleceń sezonowości i jedzenia produktów lokalnych? Co do Chia – juz wiem, ale pozostałe produkty są sprowadzane z daleka, mało wiemy o ich ekologiczności (poza certyfikatem?), a zresztą, czy może być ekologiczne coś, co pochodzi z innego kontynentu? sam transport jest już nieekologiczny. Jak dla mnie to to jest główny problem z weganizmem w naszej strefie klimatycznej.

    1. Zgadzam się i, jak napisałam wyżej, generalnie też wolę nasze, lokalne, zwykłe produkty ale z drugiej strony, czasem potrzebna jest odskocznia od w kółko tego samego jedzenia (zwłaszcza w zimie, bo latem nie problem przy tylu owocach i świeżych warzywach), tak że nie biczuję się za używanie bananów do szejków czy awokado do posmarowania bułki (zamiast fasoli :P), bo naprawdę żyjemy w takim świecie, że ciężko sprostać zwykłemu człowiekowi w 100% wegańsko-ekologicznie-ideologicznym założeniom. Staram się na tyle, na ile potrafię ale czasem odpuszczam i naprawdę z przyjemnością odkryłam smak czerwonej komosy ryżowej czy właśnie zwykłej kromki chleba z egzotycznym awokado, bo właśnie – nasza strefa klimatyczna trochę ogranicza wybór jedzenia na co dzień. Marzę o ciepłych krajach i RAWie :)

  6. Jak to się stało, że trafiłam tu dopiero teraz?! Będę tu częściej zaglądać i podkradam kilka przepisów;D

    1. :)))))) Dzięki za uśmiech od ucha do ucha przed snem :)

Send a Comment

Your email address will not be published.