[ Wegańskie ciasta i desery ]

CYTRYNOWE MUFFINKI Z CIECIERZYCĄ

Proste ciasto, które można upiec jako babeczki w foremkach na muffiny albo w dużej formie na babkę z dziurką, idealne na późniejsze śniadanie w wolny dzień. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, miejscami popękana skórka, a pod nią wilgotne ciasto przywodzące na myśl babciną babkę cytrynową, koniecznie posypaną cukrem pudrem ;) Ciecierzyca absolutnie niewyczuwalna w smaku, a dzięki niej ciasto wychodzi, jakby było z jajkami. Przepis oczywiście banalny, proporcja składników suchych do mokrych 1:1.

SKŁADNIKI SUCHE

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru/

SKŁADNIKI MOKRE

  • 1 puszka ciecierzycy + 50 ml wody,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • sok z 1 cytryny.

 

JAK ZROBIĆ

  • Ciecierzycę z puszki przepłukać i odsączyć na sicie, zblendować z dodatkiem 50 ml świeżej wody na mus,
  • dodać olej, wodę i sok z cytryny, wymieszać,
  • w osobnej misce wymieszać suche składniki, wlać mokre do suchych, przemieszać,
  • przełożyć ciasto do formy albo małych foremek na babeczki,
  • włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45-50 minut,
  • po wyjęciu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , ,

Wszystko jest w głowie

11 Comments

  1. Witam serdecznie, robiłam owe babeczki, ale po upieczeniu mi opadły, a były pięknie wyrośnięte i jak opadły, to się zrobił zakalec. Mogę prosić o podpowiedź, gdzie może leżeć przyczyna jego powstania? W smaku super – dodałam jeszcze skórkę z cytryny.

  2. Pani Sylwio, przepis rewelacja! Ciecierzyca w ogóle niewyczuwalna, muffiny wyszły super. Dzięki za ten przepis! Pzdr:)

  3. Cieszę się bardzo :)

  4. A puszka cieciorki, to taka „klasyczna” pojemność ok 200 g? Pytam bo dysponuje miniaturowymi…🙃

    1. Tak, klasyczna puszka 400g czyli po odsączeniu coś pond 200

  5. Jeśli chodzi o dużą formę to jaka średnica? :)

    1. Ja mam taką 24 cm

  6. Hej, a podpowiesz na ile sztuk jest ten przepis?

    1. 12 ogromnych, 18 średnich lub 24 małych, albo 1 duża okrągła forma

  7. Wychodzą bardzo cytrynowe w smaku? Wilgotne, bo na takie wyglądają?

    PS. Uwielbiam Twojego bloga :)

    1. Tak, cytrynowe bardzo, a jak chcesz jeszcze bardziej, możesz dodać skórkę cytryny. Wilgotne naprawdę. Dzięki <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *