[ Ciasta i inne słodkości ]

CIASTO KOKOSOWE Z BUDYNIEM I CZARNĄ PORZECZKĄ

To ciasto wymaga odrobinę więcej pracy, niż większość tych, które można było znaleźć na blogu do tej pory, jednak czasem można poświęcić trochę czasu na to, żeby zrobić coś wyjątkowo smacznego ;) Ciasto jest kokosowe, smarowane czarną porzeczką, przekładane budyniem i przykryte kokosową kruszonką. Robimy?

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 kubka mąki (mój kubek mieści 400 ml wody),
  • 0,5 kubka wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 kubka cukru,
  • torebka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1/3 kubka oleju kokosowego rozpuszczonego,
  • 2/3 kubka mleka sojowego.

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 0,75 litra mleka sojowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju kokosowego.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ KOKOSOWĄ:

  • 100 gramów wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka cukru.

DODATKOWO:

  • Czarna porzeczka do smarowania (najlepiej 100% owoców ale może być i dżem),
  • jeszcze trochę wiórków kokosowych do posypania na koniec.

JAK ZROBIĆ:

  • Zaczynamy od upieczenia ciasta.
  • Po pierwsze – nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, zwykłe pieczenie bez termoobiegu.
  • Mieszamy w misce najpierw wszystkie suche składniki na ciasto, dolewamy olej i mleko, mieszamy całość, przekładamy do formy (najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut, zostawiamy do przestudzenia.
  • Kiedy ciasto jest już przestudzone, zdejmujemy obręcz formy, ścinamy wierzch ciasta zostawiając „ramkę” około 1 cm.

  • Gotujemy budyń.
  • 500 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na ogień, żeby się zagotowało.
  • Pozostałe 250 ml mleka mieszamy porządnie z mąkami i cukrem.
  • Kiedy mleko zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy mieszankę budyniową i cały czas mieszając gotujemy kilka minut. Budyń ma być bardzo gęsty.
  • Po kilku minutach zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy do budyniu 3 łyżki oleju kokosowego, mieszamy dobrze i zostawiamy do lekkiego przestudzenia (ale nie stężenia!).

  • W międzyczasie smarujemy ciasto porzeczką (albo czymś innym kwaskowatym).
  • Czyścimy obręcz formy i zakładamy z powrotem na dno z ciastem.
  • Na porzeczkę wylewamy budyń (dlatego dobrze jest mieć ciasto w formie) i rozprowadzamy łyżką na całej powierzchni ciasta. Pomocne może być dodanie jeszcze 1 łyżki porzeczek na wierzch, co bardzo ułatwia rozprowadzenie budyniu, jednak trzeba liczyć się z tym, że kolor kremu ściemnieje.

  • Teraz jeszcze tylko kokosowa „kołderka”.
  • W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, wsypujemy do niego wiórki i cukier, mieszamy dobrze i trzymamy trochę na ogniu, cały czas mieszając, aż wiórki się zarumienią.
  • Po kilku minutach ściągamy kokos z ognia i zostawiamy na chwilę do przestudzenia.
  • Przestudzoną kruszonkę wykładamy na budyń. Dodatkowo dosypujemy tu i ówdzie trochę świeżych, białych wiórków, wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.

Ostatnie kawałki zjedliśmy w 4 dzień od zrobienia ciasta, im dłużej leży w lodówce, tym lepiej smakuje. Z pewnością będą wariacje na temat, a póki co pozdrawiam Was serdecznie i… 2 posty w ciągu 1 dnia chyba wystarczą? ;)

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

2 Comments

  1. Czy mogę zastąpić czarną porzeczkę malinami?

    1. No pewnie, generalnie chodzi o jakiś kwaskowaty owoc, przełamujący kokos, myślę, że maliny będą super

Send a Comment

Your email address will not be published.