[ Zupy i kremy ]

BOTWINKA Z WEGAŃSKĄ „ŚMIETANĄ” 2

Botwinka na blogu pojawiła się już w ubiegłym roku, w przepisie na zupę albo danie, w zależności od nastroju. Ten przepis możecie podejrzeć tutaj: http://www.wszystkojestwglowie.pl/botwina-zupa-albo-danie-gotowanie-wg-5-przemian/.

Dziś botwinka bardziej tradycyjna, czyli gotowana, różowa zupa ze „śmietaną” :) Kto ma botwinkę w lodówce, do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek botwinki czyli 3 buraczki z liśćmi,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 1 marchew, pół selera, 1 cebula,
  • olej do gotowania,
  • sól i pieprz, sok z połówki cytryny,
  • wegański jogurt naturalny (moje odkrycie roku to jogurt Take It Veggie – Kaufland).

JAK ZROBIĆ

  • W większym garnku zagotować wodę, ok. 2,5 litra,
  • do gotującej się wody wrzucić pokrojone w międzyczasie w kosteczkę ziemniaki,
  • na tarce na dużych oczkach zetrzeć marchew, dodać do ziemniaków,
  • tak samo zetrzeć seler, dodać do garnka,
  • pokroić cebulę w drobną kosteczkę, dodać do warzyw,
  • dodać pół łyżeczki pieprzu i łyżeczkę soli, wymieszać,
  • dodać drobno posiekane liście i łodygi botwiny, wymieszać,
  • dodać dużą łyżkę albo dwie oleju do gotowania,
  • na tarce zetrzeć buraczki i dodać do garnka, ALE UWAGA! zostawić trochę startych wiórków na desce (powiedzmy 1/3 z całości), będą potrzebne później,
  • po ok. 10 minutach wyłączyć ogień pod zupą i teraz dodać resztę startych buraków oraz sok z cytryny (dzięki temu utrzymamy ładny, różowy kolor zupy).

Już na talerzach dodawać po łyżce jogurtu, można posypać natką pietruszki czy koperkiem, co kto lubi.

Muszę przyznać, że ten kauflandowy jogurt robi naprawę dobrą robotę w zastępstwie tradycyjnej śmietany! Moja starsza córka, pamiętająca śmietanę i wszelkie dania z jej udziałem, zajada się nim nawet bezpośrednio z kubka, więc od serca polecam (cena 4,49 zł za 500 ml bio).

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.