[ Dania obiadowe ]

BIAŁA FASOLA SMAŻONA Z MAJERANKIEM

Po co tracić życie na lepienie kotletów z fasoli, skoro można zjeść ją tak po prostu? :) Podsmażona z cebulą i majerankiem może być pysznym dodatkiem do obiadu w zastępstwie mięsa. U mnie z ziemniakami i młodą kapustą z woka (przepis na kapustkę tutaj: http://www.wszystkojestwglowie.pl/mloda-kapusta-z-woka/) stworzyła naprawdę dobry zestaw, prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym sycący na dłużej.

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

  • 2 puszki fasoli białej (lub ok. 200 gramów suchej, namoczonej i ugotowanej samodzielnie),
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

JAK ZROBIĆ

  • Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić na sicie.
  • W patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, posypać pieprzem, wymieszać.
  • Do cebuli dodać fasolę, posolić, wymieszać.
  • Całość solidnie posypać majerankiem, przemieszać i przesmażyć ok. 10 minut.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , , , , ,

Wszystko jest w głowie

Send a Comment

Your email address will not be published.